Achtergrond

Over Special Event Station PA75OV


Filters

Operation Veritable (ook bekend als De Slag om het Reichswald), naamgever van het station en opvolger van Operatie Market Garden, was het noordelijke deel van een Geallieerde tangbeweging. Deze slag vond plaats tussen 8 februari en 11 maart 1945, met als doel om de Duitse troepen te verdrijven uit het gebied tussen de Rijn en de Maas, ten oosten van de Nederlands/Duise grens, in het Rijnland. De slag maakte deel uit van generaal Dwight Eisenhower's "brede front" strategie om de hele westzijde van de Rijn te bezetten voorafgaand aan de oversteek van de Rijn. Operatie Veritable is niet heel erg bekend bij de meeste mensen. Het was de slag die vooraf ging aan de oversteek van de Rijn om uiteindelijk Nazi Duitsland te verslaan. Market Garden en Veritable vonden vlak bij elkaar plaats, de laatste in het land van de Maas en de Niers. Meer info op Wikipedia, © Wikipedia.

De regio Gennep region speelde een belangrijke rol voor Veritable, meer in het bijzonder Gennep stad waar je nog de overblijfselen van Operatie Veritable kunt aanschouwen. De Slag om het Reichswald en de slag om Gennep vormden de proloog voor de succesvolle oversteek van de Rijn. De littekens op de Martinus toren zijn de getuigen van de slag. De toren is vandaag de dag het startpunt van twee fietsroutes die onder andere door het Reichswald lopen, waar de laatste grote slag op het westelijke front plaatsvond. Hier vind je ook het grootste oorlogskerkhof van de Tweede Wereldoorlog in Europa en het grootste Duitse oorlogskerkhof in West-Europa. Om de Geallieerden de Maas over te krijgen werd de langste Bailey brug van de Tweede Wereldoorlog gebouwd in Gennep. De regio Gennep werd het slagveld tijdens Operatie Veritable en de meeste inwoners van Gennep moesten hun heil elders zoeken. Pas na lange en zware gevechten werd de regio echt bevrijd. Veel burgers en militairen werden gedood tijdens de slag en vele bruggen werden vernield. Het kostte het leven van veel jonge soldaten om de regio Gennep te bevrijden.

RCL | Special Event Station PA75OV

Herdenking van 75 jaar bevrijding en Operation Veritable


Panorama

360° panoramabeelden van onze locatie in het stadhuis


Om een indruk te krijgen wordt hieronder het panoramabeeld (360°) weergegeven van onze locatie tijdens het live-event van 14 tot en met 16 februari 2020 in het oude stadhuis van Gennep op de eerste verdieping. Normaal wordt dit gebruikt als raadszaal, maar voor de gelegenheid omgetoverd tot uitzendlocatie met vier radioposities.Activiteiten

Een omschrijving van de activiteiten


Filters

Terug in 2020 en tegen die tijd hebben we 5 jaar toegevoegd aan onze callsign.

Met veel plezier kondigen we een special event station aan in 2020 in de regio Gennep om 75 jaar vrijheid te herdenken: PA75OV.

Dit special event station combineert 75 jaar vrijheid in Gennep en Operatie Veritable en wordt mogelijk gemaakt door verschillende zendamateurs uit de regio, net zoals de vorige editie in 2015. Operatie Veritable, naamgever van het station en opvolger van Operatie Market Garden, was het noordelijke deel van een geallieerde tangbeweging.

PA75OV

Special event station PA75OV is actief met deze roepletters op verschillende momenten in 2020. Het live event zal plaatsvinden van vrijdag 14 februari 2020 tot en met zondag 16 februari 2020 in het oude stadhuis van Gennep op de eerste verdieping. Sommige leden van de SRS (Surplus Radio Society) zullen tijdens het live event aanwezig zijn en demonstraties geven - en verbindingen maken met - (gerestaureerde) militaire zendapparatuur uit de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast zullen leden van DARES (Dutch Amateur Radio Emergency Service) demonstreren hoe in een noodgeval draadloos (digitale) berichten kunnen worden verstuurd.

Verder zullen aansluitend op het live-event gedurende het eerste halfjaar van 2020 de roepletters PA75OV en PD75OV door de betrokken zendamateurs op rotatiebasis worden geactiveerd.


Team

Direct betrokkenen

De leden van RCL | Radio Club Limburg en andere personen die zijn betrokken bij Special Event Station PA75OV.