Achtergrond

Contest PA6HQ


Contest

In het weekend van 11 en 12 juli vond het IARU HF Championship 2020 plaats. VERON activeerde, net als voorgaande jaren, weer de roepletters PA6HQ vanuit meerdere locaties in Nederland. Het doel van deze contest is om zoveel mogelijk stations wereldwijd te werken. Contestverbindingen zijn mogelijk op de volgende HF-banden: 10m, 15m, 20m, 40m, 80m en 160m. Daarbij is er speciale aandacht voor de landelijke verenigingen die aangesloten zijn bij de IARU.

Het leuke aan deze contest is dan ook dat naast een punten- en multipliersysteem op basis van IARU-zone en continent, contacten met HQ-stations extra multipliers opleveren. Het gebruik van de roepletters PA6HQ is ook een leuke gelegenheid om de bekendheid van de VERON wereldwijd te vergroten. Daarnaast is het bijzonder dat de VERON met toestemming van Agentschap Telecom vanaf meerdere plaatsen in Nederland tegelijkertijd in de lucht kan zijn met deze roepletters.


RCL | Contest PA6HQ

IARU HF Championship 2020


Activiteiten

Een omschrijving van de activiteiten


Filters

Met de leden van Radio Club Limburg hadden we de mogelijkheid om met de roepletters PA6HQ actief te zijn op 40 meter in CW tijdens het IARU HF Championship. Op de locatie van Roy (PD8RW) werd het conteststation opgebouwd. De locatie ligt afgelegen, op slechts 100 meter van Duitsland, en is zeer aantrekkelijk vanwege een zeer laag man-made ruisniveau. Er werd gekozen om twee antenne´s op te bouwen: een afgestemde dipool voor het CW-bandje op 40 meter en een 2 elements 40 meter array.

PA6HQDe gebruikte transceiver was een Kenwood TS-480 en daarbij een eindtrap om met legal-limit power te werken. Gelogd werd met N1MM.

Drie ervaren operators waren aanwezig om zoveel mogelijk telegrafieverbindingen te maken tijdens de twee dagen: Hans (PA0Q), Enno (PF5X) en Wil (PA0BWL). De laatste hier links op de afbeelding geconcentreerd aan het werk. RCL-lid PA2P werd ook gelogd als 9A/PA2P vanaf zijn vakantieadres in Kroatië.

Over het eindresultaat was iedereen het eens. Een zeer geslaagd en gezellig weekend vanuit een perfecte locatie met een zeer goede onderlinge HAM-spirit. En niet te vergeten een mooie score met zomerse propagatie: 1.422 QSO´s, 4.646 punten en 24 HQ stations.

Van alle Nederlandse PA6HQ stations een tweede plaats na de 20 meter CW groep.

In de Electron van september 2020 staat een artikel over een aantal van de deelnemende stations aan de contest in juli 2020. Hierin ook de bijdrage van het RCL-team op 40 meter in CW. Klik op de afbeelding van het voorblad van de Electron om dit artikel te lezen.

PA6HQ wordt in 2021 weer voortgezet, dat staat vast. We zijn nu al met de beraadslagingen begonnen.