Achtergrond

Contest IARU met PA6HQ


Contest

In de tweede week van juli vindt in het weekend het IARU HF Championship plaats. VERON activeert dan de roepletters PA6HQ vanuit meerdere locaties in Nederland. Het doel van deze contest is om zoveel mogelijk stations wereldwijd te werken. Contestverbindingen zijn mogelijk op de volgende HF-banden: 10m, 15m, 20m, 40m, 80m en 160m. Daarbij is er speciale aandacht voor de landelijke verenigingen die aangesloten zijn bij de IARU.

Het leuke aan deze contest is dan ook dat naast een punten- en multipliersysteem op basis van IARU-zone en continent, contacten met HQ-stations extra multipliers opleveren. Het gebruik van de roepletters PA6HQ is ook een leuke gelegenheid om de bekendheid van de VERON wereldwijd te vergroten. Daarnaast is het bijzonder dat de VERON met toestemming van Agentschap Telecom vanaf meerdere plaatsen in Nederland tegelijkertijd in de lucht kan zijn met deze roepletters.


RCL | Contest PA6HQ

IARU HF Championship


Jaargangen

Een omschrijving van de activiteiten per jaargang


Filters



Jaargang 2021

Met de leden van Radio Club Limburg hadden we de mogelijkheid om met de roepletters PA6HQ weer actief te zijn op 40 meter in CW en nu ook op 10 meter in SSB tijdens het IARU HF Championship. Op de locatie van Roy (PD8RW) werd wederom het conteststation opgebouwd. De locatie ligt afgelegen, op slechts 100 meter van Duitsland en is aantrekkelijk vanwege een zeer laag man-made ruisniveau. Er werd gekozen om drie antenne´s op te bouwen voor 40 meter: een afgestemde dipool voor het CW-bandje op 40 meter, een 2 elements 40 meter vertical array en een beverage ontvangstantenne richting de Verenigde Staten. Voor 10 meter SSB werd gebruik gemaakt van een 2 elements Moxon richtantenne.

De gebruikte transceiver voor 40 meter was een Elecraft K3 en daarbij een eindtrap om met legal-limit power te werken. Voor 10 meter werd gewerkt met een Yaesu FT-950. Gelogd werd met N1MM.

Een korte video-opname van het opstellen van de Moxon antenne voor 10 meter. Met Rien (PA7PYR), Enno (PF5X), Roy (PD8RW) en Wil (PA0BWL). Erg handig zo´n grote bult met zand eronder, de Moxon antenne staat nog drie meter hoger.

Wat verder achter de bult zand begint de Duitse grens bij het bos (het ´Reichswald´).

Vier ervaren operators waren aanwezig om zoveel mogelijk telegrafieverbindingen te maken op 40 meter tijdens de twee dagen: Hans (PA0Q), Enno (PF5X), Wil (PA0BWL) en Frank (PA7F). Op 10 meter SSB werd gewerkt door Roy (PD8RW), Mark (PA3FQK) en Gert-Jan (PA2P).

Ook in 2021 weer een zeer geslaagd en gezellig weekend vanuit deze mooie locatie met een zeer goede onderlinge HAM-spirit. En niet te vergeten een mooie score op 40 meter: 1.447 QSO´s, 4.727 punten en 21 HQ stations. Een kleine verbetering qua puntentotaal ten opzichte van 2020 en wederom een tweede plaats na de 20 meter CW groep. En 10 meter, tja, erg hard werken. Belabberde condities en bescheiden station leverden 145 QSO´s, 365 punten en 9 HQ stations op.

Van alle Nederlandse PA6HQ stations een tweede plaats na de 20 meter CW groep.

In de Electron van september 2021 staat een artikel over een aantal van de deelnemende stations aan de contest in juli 2021. Hierin ook de bijdrage van het RCL-team op 40 meter CW en 10 meter SSB. Klik op de afbeelding van het voorblad van de Electron om dit artikel te lezen.

PA6HQ to be continued in 2022.



Jaargang 2020

Met de leden van Radio Club Limburg hadden we de mogelijkheid om met de roepletters PA6HQ actief te zijn op 40 meter in CW tijdens het IARU HF Championship. Op de locatie van Roy (PD8RW) werd het conteststation opgebouwd. De locatie ligt afgelegen, op slechts 100 meter van Duitsland en is aantrekkelijk vanwege een zeer laag man-made ruisniveau. Er werd gekozen om twee antenne´s op te bouwen: een afgestemde dipool voor het CW-bandje op 40 meter en een 2 elements 40 meter vertical array.

PA6HQDe gebruikte transceiver was een Kenwood TS-480 en daarbij een eindtrap om met legal-limit power te werken. Gelogd werd met N1MM.

Drie ervaren operators waren aanwezig om zoveel mogelijk telegrafieverbindingen te maken tijdens de twee dagen: Hans (PA0Q), Enno (PF5X) en Wil (PA0BWL). De laatste hier links op de afbeelding geconcentreerd aan het werk. RCL-lid PA2P werd ook gelogd als 9A/PA2P vanaf zijn vakantieadres in Kroatië.

Over het eindresultaat was iedereen het eens. Een zeer geslaagd en gezellig weekend vanuit een perfecte locatie met een zeer goede onderlinge HAM-spirit. En niet te vergeten een mooie score met zomerse propagatie: 1.422 QSO´s, 4.646 punten en 24 HQ stations.

Van alle Nederlandse PA6HQ stations een tweede plaats na de 20 meter CW groep.

In de Electron van september 2020 staat een artikel over een aantal van de deelnemende stations aan de contest in juli 2020. Hierin ook de bijdrage van het RCL-team op 40 meter in CW. Klik op de afbeelding van het voorblad van de Electron om dit artikel te lezen.

PA6HQ wordt in 2021 weer voortgezet, dat staat vast. We zijn nu al met de beraadslagingen begonnen.