Achtergrond

Over de JOTA bij Scouting Woezik


Scouting Woezik

Sinds tientallen jaren zijn zendamateurs van Radio Club Limburg betrokken bij het jaarlijkse JOTA/JOTI evenement van Scouting Woezik. In het volle derde weekend van oktober worden de radioposities opgebouwd en antenne´s geplaatst om scouts van alle speltakken (inter)nationale verbindingen te laten maken onder toezicht van een zendamateur.

Aan de rand van Wijchen Noord (Woezik) staat al ruim 65 jaar de blokhut van Scouting Woezik, een mooie locatie met zeer veel mogelijkheden.

Scouting Woezik heeft vijf verschillende speltakken in verschillende leeftijden:

  • Bevers (4/5 -7).
  • Welpen (7-11).
  • Scouts (11-15.)
  • Explorers (15-18).
  • Roverscouts (18-23).

RCL | JOTA Scouting Woezik

Scouting en zendamateurs samen in radiocommunicatie


Panorama

360° panoramabeelden van de locatie bij Scouting Woezik


Om een indruk te krijgen van de blokhut, het scoutingterrein en de omgeving wordt hieronder het panoramabeeld (360°) weergegeven van de locatie van Scouting Woezik. Naast de blokhut de hoogwerker die jaarlijks door Rutten Hoogteservice ter beschikking wordt gesteld om de VHF/UF antenne´s te plaatsen en als ophangpunt voor draaddipolen. De panoramafoto werd gemaakt precies in het middelpunt van onze skywire loop van 200 meter omtrek.



Activiteiten

Een omschrijving van de activiteiten


Hoogwerker Rutten

Het JOTA/JOTI evenement duurt twee dagen in het weekend, maar de opening van de JOTA/JOTI (via de ether op 80 meter) vindt al op vrijdagavond plaats. Samen met de leden van Scouting Woezik wordt op vrijdag overdag het antennepark opgebouwd en de radioposities ingericht. Voor de VHF/UHF antenne wordt sinds vele jaren gebruik gemaakt van de hoogwerker van Rutten Hoogteservice, maar zo nu en dan wordt een toren gepionierd voor de antennes.

Scouting Woezik

Bij afwisseling worden de roepletters van Chris (PE1NIB) gebruikt, of die van Gert-Jan (PA2P). Voor de JOTA krijgen de roepletters achter de suffix de toevoeging ´/J´ van Jamboree, ofwel PE1NIB/J en PA2P/J.

De zendamateurs helpen met de soldeerprojecten; ieder jaar wordt weer een leuk bouwprojectje bedacht, die de scouts in elkaar kunnen solderen. Dit kan een morsesounder zijn, een morse badge, een led knipperlicht enzovoorts.

Op radiogebied hebben we meestal twee radioposities, één voor VHF/UHF en één voor HF. Alle speltakken komen aan bod om verbindingen te maken. De jongere kinderen meestal op VHF/UHF in het Nederlands, de oudere op VHF/UHF en op HF (in het Engels).

Ook wordt met digitale technieken van beeldscherm naar beeldscherm gewerkt en worden in SSTV afbeeldingen verstuurd. Vooral ´s avonds worden zeer lange QSO´s gemaakt met andere scoutinggroepen. En indien de afstand niet te groot is wordt gauw een bliksembezoek gebracht aan een andere groep.

Alle speltakken krijgen tekst en uitleg hoe de radio werkt, hoe verbingen worden gemaakt en hoe het spellingsalfabet werkt. Daarnaast proberen ze van een aantal letters te achterhalen welke in telegrafie wordt uitgezonden. Zelf de letters te seinen hoort er ook bij.

Bij de onderdelen Recent nieuws en Ouder nieuws bovenaan deze pagina zijn ook meer berichten te lezen over de JOTA Scouting Woezik van de afgelopen jaren.


Jaargang 2021

Scouting Woezik Na een jaar afwezigheid gaat het gelukkig weer door, de JOTA en JOTI 2021 van 15 tot en met 17 oktober 2021.

Voor ons zendamateurs is de JOTA (Jamboree on the Air) natuurlijk het belangrijkste onderdeel. Als zendamateurs zullen aanwezig zijn Frans (PE0F), Jean-Paul (PA3FUA), Chris (PE1NIB) en Gert-Jan (PA2P). Met de roepletters van Chris en de extensie ´/J´ doen we dit jaar weer mee als PE1NIB/J.

De voorbereidingen zijn druk gaande. Voor het eerst zullen we ook actief zijn met QO-100. Daarnaast gewoon in FM op VHF en UHF, en natuurlijk ook op korte golf. De hoogwerker van Tonnie Rutten geeft een comfortabele hoogte voor de VHF en UHF antenne´s op circa 30 meter hoogte. Ook zal dit punt gebruikt worden als een van de vier ophangpunten voor een skywire loop voor HF.


Jaargang 2020

Geen doorgang vanwege Corona.


Jaargang 2019

Opstelling voor de JOTI activiteiten bij Scouting Woezik in 2019.