Achtergrond

Over de repeatersite


Van harte welkom op repeatersite pagina, die volledig in het teken staat van de amateur radio repeatersite PIxNLB.

De oorsprong van de repeatersite PIxNLB ligt in de start van de repeater PI1NLB (voorheen PI2NLB). Deze kwam voor het eerst in de lucht op 19 mei 1994.

De repeatersite is opgesteld in de gemeente Gennep, Noord-Limburg (JO21xq). Naast de UHF FM repeater is in 20 jaar veel veranderd en vooral bijgekomen door voortschrijdende digitalisering en de opkomst van internet. Op de repeatersite worden DARES oefeningen gehouden en experimenten gedaan ten behoeve van communicatieverbetering. Uitgebreide informatie over PIxNLB, de verschillende toepassingen met hun functies, vind je verderop.

Alle voorzieningen op de repeatersite van PIxNLB staan ten dienste van (nood)communicatie verzorgd door DARES. De repeatersite PIxNLB in Noord-Limburg vormt een belangrijke schakel in het Nederlandse DARES netwerk en zorgt voor een groot deel van de dekking ten behoeve van de veiligheidsregio´s 23 Limburg-Noord, 21 Brabant-Noord en 08 Gelderland-Zuid. Digilink verbindingen met andere DARES regio´s maken een nog groter verspreidingsgebied mogelijk. Meer over DARES en haar doelstellingen vindt u hier.

Onze gastheer van repeater site PIxNLB steunt hiermee uw veiligheid en die van anderen!

De PIxNLB repeatersite heeft geen commerciële doelstellingen en is uitsluitend voor noodcommunicatie (oefeningen) door middel van radioamateurgebruik bedoeld. Dit alles om overheidsdiensten bij uitval van de reguliere netwerken te kunnen faciliteren. De repeatersite wordt beheerd en onderhouden uit eigen middelen door radio-amateurs voor de gelicensieerde amateur-radio community.


RCL | Radio Club Limburg

Maakt radiocommunicatie in de provincies Limburg, Brabant, Gelderland en daarbuiten mogelijk.....


Panorama

360° panoramabeelden vanaf de repeatersite


Om een indruk te krijgen wordt hieronder het panoramabeeld (360°) weergegeven vanaf het antenneopstelpunt op 54 meter hoogte met de PIxNLB antennes.

Op het dak zijn daarnaast vele antennes geplaatst voor verschillende overheids-, commerciële- en publieke diensten. Verder is de rivier de Maas direct zichtbaar, daarachter begint de provincie Noord-Brabant.



Historie

Historie van de repeatersite


Filters

Het UHF repeaterstation PI1NLB (voorheen PI2NLB) kent een lange historie. De oerrepeater werd omgebouwd, afgeregeld en geïnstalleerd door Mark (PA3FQK) en Hans (PA3ETC) in het tweede halfjaar van 1994. De eerste repeater werd opgebouwd met de Philips ATF2 autotelefoon. De tweede repeater - een Storno CQF - werd, kort nadat het was gebouwd en opgesteld, gestolen in 1996. Vervolgens werd de derde repeater geplaatst, een Siemens ATF2 autotelefoon. De vierde en huidige repeater staat op haar nieuwe opstelplaats en bestaat wederom uit een Storno CQF. De beschrijving van huidige repeaterversie vind je verderop. Na een radiostilte van een langere periode is de repeater PI1NLB weer actief sinds februari 2012. Hieronder vind je een beschrijving per gebruikte repeater met afbeeldingen, voor zover deze nog voorhanden zijn van de verschillende systemen. Ook zijn afbeeldingen terug te vinden op de Galerij pagina.

Philips ATF2 (oerversie)

cavities

De eerste repeater was actief in de periode 1994 tot en met 1995. De eerste vergunning (toen nog Bijzondere Toestemming - BT) werd verleend in september 1994. Eerst werd nog proefgedraaid met de repeater op de locaties van Mark en Hans. De repeater werd definitief opgesteld op de eerste locatie op 13 december 1994 op de Sint Jansberg te Plasmolen, niet al te ver van haar huidige opstelplaats. Eerst op zolder boven de koeienstal op de boerderij in een extra kast, waarbij de ammoniakdampen als snel bij de elektronica kwamen en alles wat verzilverd was zwart werd. In de lente van 1995 werd de repeater verhuisd naar de mast langs de boerderij, in bruikleen gekregen van de Brandweer regio.

oerrepeater

De repeater werd in een grijs-blauwe Stornokast gebouwd en was opgebouwd uit een omgebouwde Philips ATF2 autotelefoon met losse eindtrap, 5-12-25 Watt HF. Alles op 13,8 Volt met PSU op 230 Volt en zeer compact. De besturing zat onder het op de foto´s zichtbare motherboard (de besturing zelf is niet zichtbaar). Dit werkte prima, alleen met een behoorlijke synthesizerruis dat op het TX signaal meekwam. De repeater was niet supergevoelig met RX, vandaar dat Mark (PA3FQK) nog een voorversterker van totaal nog extra +6dB aan de ingang toevoegde. Deze repeater kon al heel makkelijk naar een andere frequentie gezet worden (zie de foto met opstart: ´PI2NLB RPTR V1.0´ en freq M20 RX 431.800 MHz, andere freq. M11 431.762 MHz). De zender had een vaste ´shiftfrequentie´ bepaald door x-tal van - 1.6 MHz.

oerrepeater

De originele cavities met nog 8 bandpassfilters kwamen uit 1965, afkomstig uit een paar BB commandobunkers. Deze cavities werden omgebouwd van bandpass naar S/P (sper/pass) oftewel Notch/Bandpass. Op de foto hierboven het oude cavityblok met bandpassfilters en de nieuwe omgebouwde filters, waaraan zeer veel handwerk voorafging.






Storno CQF 663

PI1NLB oud

In de periode 1995 tot 23 mei 1996 was de tweede repeater actief. De repeater was opgebouwd uit de Storno CQF en een tweemaal drievoudig cavityfilter.

In deze periode werd de repeater getroffen door inbraak en diefstal (mei 1996). Op de afbeeldingen hiernaast links de Storno en cavities in volle glorie in het kabinet. Rechts hetzelfde kabinet met cavities, maar zonder Storno, nadat die was gestolen.

bliksemschade

Naast het dievengilde werd de repeater ook letterlijk getroffen door de bliksem. Hierbij moest de antenne en één van de cavity-elementen het ontgelden.

Op de afbeelding hiernaast de antenne en het cavity-element weergegeven in ´total-loss´ staat.

Aan de repeaterbeheerder PA3ETC weer de schone taak om de repeater weer in orde te brengen.


Siemens ATF2

PI1NLB oud

Repeater nummer drie was actief in de periode juli 1996 tot 2008.

De repeater was opgebouwd uit een omgebouwde Siemens ATF2 autotelefoon (afbeelding), een controllerunit en CTCSS (FX365). De middenfrequent schakeling in het HF gedeelte werd gemodificeerd tot de smalle audio versie voor 12,5 kHz. De zelfgebouwde controllerunit is zichtbaar linksonder op de afbeelding.



Storno CQF (huidige repeater)

Na een periode van afwezigheid tussen de derde en de vierde repeater werd de vierde repeater in gebruik genomen vanaf 2012.

Dit is de huidige repeater, die staat opgesteld op de nieuwe, huidige repeaterlocatie. Het hart van de repeater bestaat wederom uit een Storno CQF. Meer informatie hierna.


Huidige repeater(s)

Tabbladen met beschrijvingen van de repeaters en de functies


Repeaters setup


 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX 438.025 Mhz   Antenne Kathrein K7516231      
  RX 430.425 Mhz   Antennegain +5,0 dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output 13,0 Watt   Kabeltype Extreme low loss coax      
  Netwerk Brandmeister,
via PA-master
master 2042
  Kabellengte 32,0 meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter Procom      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection --- dB (op 7,6 Mhz)      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss < 1,2 dB      
  TRX Hytera RD-985   ERP 40 Watt (16 dBW)      
  Software A7.00.09.005            
  Nodenummer 204403            
                 
       


 DMR Status




 Stralingsdiagram

Het bereik van DMR repeaterstation PI1NLB wordt hieronder weergegeven op de kaart. De simulaties zijn gemaakt met behulp van de online software Radio Mobile Online van VE2DBE. Voor mobiele stations is een antennehoogte aangehouden van 2 meter, voor vaste stations is een antennehoogte aangehouden van 10 meter. In beide gevallen is gerekend met een antenneversterking van 2 dB(i).

In de praktijk ondervinden signalen in de UHF band, nog meer dan op VHF band, flink wat demping door objecten en terreincondities. Dit is op de simulaties duidelijk zichtbaar. In noord-noordoostelijke richting worden de signalen afgezwakt als gevolg van het heuvelachtige gebied.

Excuses voor de Google Maps melding! Wegklikken, het werkt nog steeds. Er komt met de tijd een andere kaartvariant.

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX 438.025 Mhz   Antenne ---      
  RX 430.425 Mhz   Antennegain -,- dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output 13,0 Watt   Kabeltype Extreme low loss coax      
  Netwerk ---   Kabellengte --,-0 meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter ---      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection --- dB (op 7,6 Mhz)      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss < -,- dB      
  TRX Hytera RD-985   ERP -- Watt (-- dBW)      
                 
       

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX 430,987,5 Mhz   Antenne Kathrein K7516231      
  RX ---   Antennegain -,- dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output --,- Watt   Kabeltype Extreme low loss coax      
  Netwerk ---   Kabellengte --,-0 meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter ---      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection --- dB (op 1,6 Mhz)      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss < -,- dB      
  TRX Kenwood TK-780   ERP -- Watt (--6 dBW)      
                 
       

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX/RX (1) 1.298,1 Ghz   Antenne ---      
  TX/RX (2) 1.242,1 Ghz   Antennegain -,- dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output --,- Watt   Kabeltype Extreme low loss coax      
  Netwerk ---   Kabellengte --,-0 meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter ---      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection --- dB (op 1,6 Mhz)      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss < -,- dB      
  TRX ---   ERP -- Watt (-- dBW)      
                 
         

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX 430.200 Mhz   Antenne Vertical omni monoband   Controllerunit rogerpiep
  RX 431.800 Mhz   Antennegain +6,0 dBd     tailtiming
  Mode (ITU) FM (F3E)   Hoogte 54,0 meter boven NAP     callgever
  RF output 4,0 Watt   Kabeltype Ultra low loss coax     spraaktijdbegrenzer
  Netwerk Echolink   Kabellengte 32,0 meter      
  TQ-in 71,9 Hz   Duplex filter Zelfbouw,
2 separate driedubbele BPF
met notches (sper-pass filters)
     
  TQ-uit 71,9 Hz   Filter rejection 96 dB (op 1,6 Mhz)      
  Squelch treshold bij -115 dBm   Filter insertion loss < 2,0 dB      
  TRX Storno CQF   ERP -- Watt (-- dBW)      
                 
       


 Stralingsdiagram

Het bereik van UHF repeaterstation PI1NLB (voorheen PI2NLB) wordt hieronder weergegeven op de kaart. De simulaties zijn gemaakt met behulp van de online software Radio Mobile Online van VE2DBE. Voor mobiele stations is een antennehoogte aangehouden van 2 meter, voor vaste stations is een antennehoogte aangehouden van 10 meter. In beide gevallen is gerekend met een antenneversterking van 2 dB(i).

In de praktijk ondervinden signalen in de UHF band, nog meer dan op VHF band, flink wat demping door objecten en terreincondities. Dit is op de simulaties duidelijk zichtbaar. In noord-noordoostelijke richting worden de signalen afgezwakt als gevolg van het heuvelachtige gebied.

Excuses voor de Google Maps melding! Wegklikken, het werkt nog steeds. Er komt met de tijd een andere kaartvariant.

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX 144.850 Mhz   Antenne Vertical omni monoband      
  RX 144.850 Mhz   Antennegain +-,- dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output --,- Watt   Kabeltype Ultra low loss coax      
  Netwerk ---   Kabellengte --- meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter N/A      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection N/A      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss N/A      
  TRX Condor 16   ERP -- Watt (-- dBW)      
                 
 
     

 Technische gegevens

Informatie volgt later.

 Technische gegevens

Computer   Constructie   Info
                 
  Merk Nexcom Nise   Constructie Aluminium chassis met
fan-less design
  OS Windows 10 Pro N
  Type 3600 LF         Software Echolink
RMS Relay
RMS Packet
Remote Control
  Processor Intel i5-3610ME 64bits CPU         Meer info hier
  Main memory 4Gb RAM            
  I/O front

HDD Access
Power
LAN status LEDs
2 x USB 3.0 port

           
  I/O back 1 x PS/2 (Key/Mouse)
2 USB 2.0/2 USB 3.0 ports
4 x Serial ports
1 x Audio Mic-in
1 x Speaker-out
1 x DVI interface
2 x 10/100 Ethern. LAN
1 x VGA connector
1 x S-Video TV-Out
           
                 
  AfbeeldingAfbeelding  

 Technische gegevens

TRX - randapparatuur   Antenne - filter - kabel   Info
                 
  TX/RX 13cm   Antenne ---      
  TX/RX 23cm   Antennegain +-,- dBd      
  Mode (ITU) ---   Hoogte 54,0 meter boven NAP      
  RF output --,- Watt   Kabeltype Extreme low loss coax      
  Netwerk

Koppeling tussen
PI1NLB en DB0KV

  Kabellengte --,- meter      
  TQ-in --,- Hz   Duplex filter ---      
  TQ-uit --,- Hz   Filter rejection --- dB (op -,-6 Mhz)      
  Squelch treshold bij --- dBm   Filter insertion loss < -,/ dB      
  TRX ---   ERP -- Watt (-- dBW)      
                 
       


 Toelichting HAMnet

Echolink

Het HAMnet netwerk, dat draait onder PI1NLB, kan door alle zendamateurs worden gebruikt.

HAMnet is een breedband netwerk voor zendamateurs. Het is wellicht te vergelijken met het packet radio netwerk, alleen dan met aanzienlijk hogere snelheden.

De doelstelling van HAMnet is het creëren van een autonoom, betrouwbaar breedband datacommunicatienetwerk dat in dienst staat van de amateurdienst. Het netwerk moet in de loop der tijd gaan voorzien in specifieke diensten voor zendamateurs waarbij gedacht kan worden aan bijvoorbeeld streaming audio en videodiensten, bijvoorbeeld naar ATV- en spraakrelais; remote bediening van apparatuur, informatievoorziening via uitsluitend op HAMnet aanwezige websites en fora, repeater-koppelingen, Voip voor HAM´s en natuurlijk vele vele andere applicaties. Waar HAMnet duidelijk niet in zal voorzien is een browser functionaliteit naar het Internet. Bovenal heeft HAMnet de doelstelling om op een moderne wijze activiteit te genereren voor en door radiozendamateurs en bandgebruik op 2,3GHz, 5GHz en 10GHz te bevorderen.

Post

Voor de koppeling met de backbone zal een link worden gelegd tussen PI1NLB en DB0KV. In Kleve, net over de grens bij Nijmegen, is een accesspoint in gebruik bij DB0KV. Gezien de ligging tegen de Nederlandse grens kunnen zendamateurs in het gebied opstappen op het Duitse HAMnet.

Er wordt gebruik gemaakt van de 13cm band op de frequentie 2362 MHz met een bandbreedte van 5 MHz. DB0KV gebruikt een rondstralende antenne met verticale polarisatie en een versterking van 10 dBi.

Meer informatie over DB0KV is hier te vinden.

 Operating practice

Hoe om te gaan met het gebruik van HAMnet?

Er wordt een accespoint geplaatst bij de repeatersite van PI1NLB. Deze heeft een openingshoek van --- graden en staat richting -----. Deze accesspoints werken uitsluitend op de ---- GHz ISM Wifi band met een vermogen van ----- Watt EIRP. Toegang is beperkt mogelijk voor zendamateurs die willen testen. Het SSID van de accesspoints is HAMNET-PI1NLB.

Feitelijk kan iedere apparatuur gebruikt worden mits deze (ook) werkt op de ---- GHz ISM (Wifi) band en ondersteuning biedt voor het IEEE 802.11a of IEEE 802.11n normering. Een buitenantenne met vrij zicht is in vrijwel alle gevallen noodzakelijk. De genoemde apparatuur (-----) is getest. De landinstelling moet op Nederland staan.


 Artikel over HAMnet in de Electron van Randy (PH4X)

Afbeelding

 Technische gegevens

Echolink   Interface   Info
                 
  Nodenaam PI2NLB-R   I/O homemade OE5GPL/OE5KAL design   Meer info zie tabblad PI1NLB-FM
  Nodenummer 775047         Inlogprocedure nodenummer kiezen via DTMF
  Mode (ITU) FM (F3E)         Zie verder www.echolink.org
  Netwerk Gehost via PI1NLB            
  Computer zie tabblad Computer            
  OS versie 2.0.908            
                 
       


 Toelichting Echolink

Echolink

Het Echolink-systeem, dat draait op PI1NLB onder de roepletters PI2NLB-R, kan door alle zendamateurs worden gebruikt.

De Echolink node bestaat uit een computer die is verbonden met het internet via een interface. Deze interface is aan de andere kant verbonden met de 70cm repeater. De computer zorgt ervoor dat het geluid dat via internet binnenkomt (VOIP) wordt aangeboden aan de repeater, en omgekeerd, het geluid afkomstig van de repeater aanbiedt aan het internet (VOIP).

Post

Meer informatie over Echolink en hoe je aan te melden als gebruiker, is hier te vinden.


 Operating practice

Hoe om te gaan met het gebruik van Echolink op relaisstations?

Toepassing van Echolink in het algemeen en op repeaters in het bijzonder, vraagt om een goede operating practice van zendamateurs. Stations op afstand, die zich via Echolink willen inmelden, hebben hier soms problemen mee indien twee lokale stations onvoldoende ruimte laten tussen hun doorgangen.

Probeer hier dus zoveel mogelijk rekening mee te houden.




Team repeater

Direct betrokkenen

De leden van RCL | Radio Club Limburg die hoofdzakelijk zijn betrokken bij de repeatersite.



Sponsors

Lever een bijdrage aan repeater site PIxNLB

De repeatersite PIxNLB heeft geen commerciële doelstellingen en is uitsluitend voor radioamateurgebruik en DARES noodcommunicatie bedoeld. De fysieke ruimte voor de repeater en antenneopstelplaats wordt door een bedrijf ter beschikking gesteld, welk bedrijf verder geen bemoeienis heeft met de repeaters.

De kosten voor het in de lucht houden van de repeater worden gedragen vanuit privémiddelen van hoofdzakelijk zendamateurs. Regelmatig wordt apparatuur en overige amateurspullen geschonken. De opbrengst van de verkoop hiervan wordt uitsluitend gebruikt ter ondersteuning van de repeater site PIxNLB, in het bijzonder voor de kosten van, en de noodzakelijke investeringen in, de repeaters.

Heeft u apparatuur of overige amateurspullen die u beschikbaar wilt stellen voor het in de lucht houden van de repeaters, neem dan contact met het PIxNLB-team; u kunt gebruik maken van de Contact pagina.


Wordt u ook sponsor van repeater site PIxNLB?

De volgende zendamateurs en bedrijven/organisaties hebben de repeater site al ondersteund:

Zendamateurs (op alfabet)
  ON2PCO - Paul
  PAØHLU - Herman
  PAØPDO - Piet
  PA2P - Gert-Jan
  PA3CWQ - Harry
  PA3DYA - Ardo
  PA3ETC - Hans
  PA3FQK - Mark
  PA5CAL - Pascal
  PDØDIB - Rob
  PD1AHX - Joost
  PD1UJE - Dirk
  PD2LEO - Leo
  PD4J - Jerry
  PE1NZM - Frank
  PE1SAY - Michel

Bedrijven en organisaties
  VERON Afdeling Nijmegen (A35)
  DARES
  Overige sponsoren

Tot voor de aanschaf van de DMR repeater is € 3.400,00 geïnvesteerd, geheel uit eigen middelen van de initiatiefnemers. De DMR repeater is de laatste grote investering geweest op de repeatersite.

Voor de tweede sponsorronde voor de DMR repeater en de uitbreiding van de internetstraalverbindingen van HAMNET hebben de volgende zendamateurs (wederom) een bijdrage geleverd:

Zendamateurs (op alfabet)
  PA1MVK - Marcel
  PA2P - Gert-Jan
  PA3FQK - Mark
  PA4JAM - John
  PDØBLR - Wim
  PD2LEO - Leo
  PD5GB - Ger
  PE1NIB - Chris
  PE3BB - Bart
  PE7G - Gaël

Ondertussen zijn de eerste bestellingen gedaan en betaald voor een belangrijk eerste deel van het HAMNETwerk ter vervanging van de huidige vaste internetaansluiting.

» Vanaf de aanschaf in november 2014 tot heden bedraagt de investering in DMR: € 2.300,00
» Aan sponsorgelden ontvangen ten behoeve van de DMR repeater tot op heden:  € 1.920,00

Dit is de stand per 29 april 2016.

Verdere uitbreiding voor HAMnet is begroot op € 500,00. Ook hiervoor wordt uw bijdrage gewaardeerd.