Achtergrond

Over DARES


Filters

Van harte welkom op DARES pagina, die volledig in het teken staat van de DARES activiteiten voor deze regio.

Alle voorzieningen op de repeatersite van PIxNLB/PIxLBN staan ten dienste van (nood)communicatie verzorgd door DARES. De repeatersite PIxNLB/PIxLBN in Noord-Limburg vormt een belangrijke schakel in het Nederlandse DARES netwerk en zorgt voor een groot deel van de dekking ten behoeve van de veiligheidsregio´s 23 Limburg-Noord, 21 Brabant-Noord en 08 Gelderland-Zuid. Digilink verbindingen met andere DARES regio´s maken een nog groter verspreidingsgebied mogelijk. Meer over DARES en haar doelstellingen vindt u hier.

Onze gastheer van repeater site PIxNLB/PIxLBN steunt hiermee uw veiligheid en die van anderen!

RCL | DARES

Maakt (nood)radiocommunicatie in de provincies Limburg, Brabant, Gelderland en daarbuiten mogelijk.....


Panorama

360° panoramabeelden vanaf de repeatersite


Om een indruk te krijgen wordt hieronder het panoramabeeld (360°) weergegeven vanaf het antenneopstelpunt op 54 meter hoogte met de PIxNLB/PIxLBN antennes.

Op het dak zijn daarnaast vele antennes geplaatst voor verschillende overheids-, commerciële- en publieke diensten. Verder is de rivier de Maas direct zichtbaar, daarachter begint de provincie Noord-Brabant.Historie

Historie DARES


DARES logo

DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES is op 12 maart 2004 ontstaan uit een groep deelnemers (met name zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid. DARES is erkend door de Nederlandse Overheid. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen. DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.

Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regiocoördinator zal dan via een vaste procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben. Daarna zullen teams van 3 tot 5 personen met hun apparatuur worden ingezet om verbindingen tussen diverse locatie op te zetten. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op deelnemers uit andere regio´s, maar vooral ook op de zendamateurs ´op zolder´.

Meer terug te vinden op de DARES website.


Activiteiten DARES

Beschrijving van de DARES activiteiten (bij RCL)


DARES

DARES zorgt voor berichtenverkeer met behulp van spraakcommunicatie door:

  • Point-to-point verbiningen.
  • Gerelayeerde verbindingen.
  • Nationale verbindingen.
  • Internationale verbindingen.

Daarnaast vindt emailverkeer via de radio plaats met behulp van het Winlink systeem, dat onafhnakelijkis van het internet. Het softwarepakket DWS (Winlink) wordt gemaakt door een aantal Daresleden.

Ook worden landelijke oefeningen en oefeningen met een internationaal karakter. Enigma was een landelijke oefening in 2018. RAIN was een internationale oefening tussen de Nederlandse, Duitse en Poolse nationale noodcommunicatiediensten van zendamateurs.


Team DARES

Direct betrokkenen

De leden van RCL | Radio Club Limburg die hoofdzakelijk zijn betrokken bij DARES.