Achtergrond

Over DARES


Filters

Van harte welkom op DARES pagina, die volledig in het teken staat van de DARES activiteiten voor deze regio.

Alle voorzieningen op de repeatersite van PIxNLB/PIxLBN staan ten dienste van (nood)communicatie verzorgd door DARES. De repeatersite PIxNLB/PIxLBN in Noord-Limburg vormt een belangrijke schakel in het Nederlandse DARES netwerk en zorgt voor een groot deel van de dekking ten behoeve van de veiligheidsregio´s 23 Limburg-Noord, 21 Brabant-Noord en 08 Gelderland-Zuid. Digilink verbindingen met andere DARES regio´s maken een nog groter verspreidingsgebied mogelijk. Meer over DARES en haar doelstellingen vindt u hier.

Onze gastheer van repeater site PIxNLB/PIxLBN steunt hiermee uw veiligheid en die van anderen!

RCL | DARES

Maakt (nood)radiocommunicatie in de provincies Limburg, Brabant, Gelderland en daarbuiten mogelijk.....


Panorama

360° panoramabeelden vanaf de repeatersite


Om een indruk te krijgen wordt hieronder het panoramabeeld (360°) weergegeven vanaf het antenneopstelpunt op 54 meter hoogte met de PIxNLB/PIxLBN antennes.

Op het dak zijn daarnaast vele antennes geplaatst voor verschillende overheids-, commerciële- en publieke diensten. Verder is de rivier de Maas direct zichtbaar, daarachter begint de provincie Noord-Brabant.Historie

Historie DARES


DARES logo

DARES staat voor Dutch Amateur Radio Emergency Service. DARES is op 12 maart 2004 ontstaan uit een groep deelnemers (met name zendamateurs) die inzetbaar zijn als er problemen zijn met de reguliere communicatievoorzieningen van de hulpdiensten voor Openbare Orde en Veiligheid. DARES is erkend door de Nederlandse Overheid. Door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is aan de veiligheidsregio’s geadviseerd om de dienstverlening van DARES op te nemen in de rampenplannen. DARES heeft convenanten afgesloten met verschillende veiligheidsregio’s.

Als reguliere communicatiemiddelen zijn uitgevallen kan DARES door de overheid worden gealarmeerd. De DARES regiocoördinator zal dan via een vaste procedure inventariseren welke deelnemers op dat moment inzetbaar zijn en welke apparatuur zij tot hun beschikking hebben. Daarna zullen teams van 3 tot 5 personen met hun apparatuur worden ingezet om verbindingen tussen diverse locatie op te zetten. Indien nodig kan een beroep worden gedaan op deelnemers uit andere regio´s, maar vooral ook op de zendamateurs ´op zolder´.

Meer terug te vinden op de DARES website.


Activiteiten DARES

Beschrijving van de DARES activiteiten (bij RCL)


DARES

DARES zorgt voor berichtenverkeer met behulp van spraakcommunicatie door:

 • Point-to-point verbiningen.
 • Gerelayeerde verbindingen.
 • Nationale verbindingen.
 • Internationale verbindingen.

Daarnaast vindt emailverkeer via de radio plaats met behulp van het Winlink systeem, dat onafhnakelijkis van het internet. Het softwarepakket DWS (Winlink) wordt gemaakt door een aantal Daresleden.

Ook worden landelijke oefeningen en oefeningen met een internationaal karakter. Enigma was een landelijke oefening in 2018. RAIN was een internationale oefening tussen de Nederlandse, Duitse en Poolse nationale noodcommunicatiediensten van zendamateurs.DARES oefening Solarflare 2021

Oefening Solarflare vindt plaats op vrijdag 3 en zaterdag 4 september 2021.

Solarflare

DARES houdt een landelijke oefening genaamd Solarflare op vrijdag 3 en zaterdag 4 september. Het evenement vindt plaats vanaf camping de Kastanjes te Elsendorp, Diepertseweg 22. Het station PI9DB zal actief zijn vanaf camping. RCL-lid PD2LEO (Leo) is gastheer van het evenement.

Voor lokale verbindingen in en om de camping wordt gebruik gemaakt van de Storno UHF repeater PI1DAR. Deze repeater maakt gebruik van de standaardfrequenties voor PI9D:
 • Uitgang 438.550 Mhz en een shift van -7.6 Mhz (TQ 85.4 Hz).
 • Ingang  430.950 Mhz.

Op vrijdag 3 september 2021 wordt geoefend met berichtenuitwisseling op voice via VHF en HF en radiomail (Winlink). Diverse stations uit het land wisselen berichten uit met station PI9D op de camping. Tevens zal de digitale werkgroep een masterclass geven over emailberichten via Winlink en demonstreren hun eigen ontwikkelde DWS softwarepakket. Op zaterdag 4 september zullen de operators van PI9D met behulp van JS8CALL contact maken met IARU1 noodcommunicatie partners in Europa, Midden Oosten en Afrika. Daarnaast zal de Dares digitale werkgroep een Winlink masterclass geven en hun zelfontworpen DWS programma demonstreren.

Het werken met PI9DB verloopt als volgt.

 1. HF Frequenties
  - 80m:   3.670 kHz;
  - 40m:   7.110 kHz;
  - 20m: 14.210 kHz.
    Tijdsloten: op vrijdag 3 september van 10.00 - 11.00 LT en 14.00 - 15.00 LT is de operator op PI9D bereikbaar.

 2. VHF Frequentie
  - 2m: 145.350 kHz.
    Tijdsloten: op vrijdag 3 september van 11.00 - 12.00 LT en 15.00 - 16.00 LT is de operator op PI9D bereikbaar.

 3. Winlink
  - Winlink verbindingen via het reguliere RMS naar PI9DB.
    Tijdsloten: vrijdag 3 september en zaterdag 4 september om 10.00 LT.

  Verzoeken voor experiment (bijvoorbeeld P2P) eerst richten aan PI9DB via Winlink.


De operating practice voor berichten.

Eerst inmelden en als je een bericht hebt geef je aan dat je TRAFFIC hebt. PI9D roept je dan weer op als je het bericht door kunt geven. Houd dit bericht kort en bondig met maximaal 4 a 5 woorden per doorgang. De operator vult het berichtenformulier in. In je eerste bericht geef je je locatie, type antenne en antennehoogte, vermogen en signaalrapport door.
In een eventueel tweede bericht geef je een verzonnen verhaal gerelateerd aan een grootschalige stroom en communicatie-uitval door een solarflare, ook voor WINLINK.

Meer informatie over oefening Solarflare op de DARES website.


Team DARES

Direct betrokkenen

De leden van RCL | Radio Club Limburg die hoofdzakelijk zijn betrokken bij DARES.